Půda na českých polích má málo humusu a těžká technika ji příliš utužuje. Kompost jí vrací život a s ním i žížaly, které ji pomáhají znovu nakypřit. Humus navíc působí jako houba a mnohem déle zadržuje dešťovou vodu.
Zemědělské podniky každý rok sypou na pole hromady umělých hnojiv, které často končí v řekách, rybnících a podzemních vodách. Z kompostu dostávají rostliny živiny přirozeně a pěkně postupně.
Rostliny oslabené suchem nebo nedostatkem živin mohou snáze podléhat chorobám a škůdcům, a proto je zemědělci více stříkají jedovatými pesticidy. Tím zabíjí vše živé, co by rostlo, lezlo nebo létalo kolem, a to včetně včel.
Každý týden vám na e-mail pošleme jednu radu, jak na to.
Popelnice v Česku, stejně jako jinde na světě, trápí jídlo, které jste nakoupili, ale kvůli špatnému skladování se bohužel dostalo do odpadu. Otevřete tedy lednici, vyhrňte si rukávy a pojďme na to.
Správné ukládání potravin se řídí podle vlhkosti v chladničce. Čím výše je police posazena, tím nižší je v ní vlhkost. Proto se do dolních přihrádek dávají věci, kterým hrozí vysušení – ovoce a zelenina. Před ukládáním je nemyjte, s tím počkejte až na moment těsně před konzumací. Do lednice můžete dávat jablka, hrušky, hroznové víno nebo různé lesní či zahradní ovoce, jako jsou jahody, borůvky a maliny. Ze zeleniny do ledničky ukládejte listovou a košťálovou zeleninu, včetně ředkviček.
Z lednice naopak vyndejte cibuli, česnek, brambory a dýně, těm více svědčí sklep nebo jiné tmavé místo. Rajčata, lilek, papriku, okurku nebo zázvor také raději uchovávejte při pokojové teplotě. Co se týče ovoce, nedávejte do lednice citrusy, melouny, banány, ale ani mango či ananas.
To bychom měli ovoce a zeleninu. Příště ještě v lednici zůstaneme, je více věcí, které v ní uchováváme a já kvůli nim přibírám.